Rotukissan pentu

Rotukissalla on aina rekisterikirja. Lehtien palstoilla on myynnissä joskus muka birmoja parilla satasella, mutta lähempi tarkastelu paljastaa, että ovat ehkä sekarotuisia, eivät rekisteröityjä, ja vaikka kuinka suloisia ovatkin, ei sellaista pitäisi ostaa, koska silloin tulee suosineeksi jopa pentutehtailua :(

Rotukissan luovutusikä on vähintään 12 viikkoa ja pennun tulee painaa vähintään 1 kg. Pentu on madotettu ja rokotettu ainakin kertaalleen luovutettaessa ja toinen, tehosterokotus tehdään 14 viikon iässä. Luovutettaessa pentu on vierotettu emostaan ja se on oppinut syömään kiinteää ruokaa. Se osaa käydä hiekkalaatikolla eli on sisäsiisti. Moni pentu on jo valmiiksi kastroitu tai steriloitu, mutta ellei ole, eikä ole siitoskissaa ostamassa, kissa kannattaa ehdottomasti leikkauttaa. Se vaikuttaa terveyteenkin, kun "hormoonien hyrräys" ei rasita elimistöä :)


Roope, 10 vko:a, tässä vielä kasvattajan (Canth's) luona

Ennen kuin ostaa/ottaa kissanpennun (tai mitään eläintä), pitäisi harkita tarkkaan, pystyykö ja haluaako siitä huolehtia sen koko elämän ajan. Kissa voi elää yli 20-vuotiaaksi hyvällä tuurilla ja hoidolla, eli hetken mielijohteesta tai kun lapsi haluaa, ei kissaa pitäisi hankkia. Mikään eläin ei ansaitse tulla heittopussiksi kodista toiseen! Rotukissoista pitäisi selvittää myös, mikä rotu sopii itselle parhaiten. Jotkut vaativat enemmän aktiviteetteja kuin toiset, jotkut ovat seurallisempia kuin toiset jne. Ja haluaako käydä kissan kanssa näyttelyissä vai haluaako kissan vain kaveriksi.

Pitäisi selvittää ainakin muutama asia ennen eläimen hankkimista:
- Mikä eläin ylipäänsä on sopiva minulle tai perheelleni?
- Olenko valmis huolehtimaan siitä koko sen eliniän, kissasta jopa 20 vuotta?
- Onko varaa ruokkia sitä asianmukaisesti, ostaa kissanhiekkaa ja hankkia muut oleelliset tarvikkeet?
- Onko varaa hoitaa sen mahdolliset eläinlääkärikulut, jos kissa sairastuu? Ne voivat olla tuhansia euroja. Vakuutus voi auttaa kuluissa, mutta sekin maksaa helposti 150 eurosta ylöspäin/vuosi, yhtiöstä ja ehdoista riippuen. (Vakuutus ei kata kuitenkaan tavallisia kuluja, kuten rokotukset, hammashoidot, kastraatio, sterilaatio ym.)
- Onko varaa maksaa normaalit rokotukset, hammashoidot, sterilointi/kastraatio?
- Onko kissalle luotettavaa hoitopaikkaa, jos matkustan, enkä voi ottaa sitä mukaan? Kenelle tahansa kissaa ei saisi missään nimessä jättää!
- Onko joku perheenjäsen ehkä allerginen?
- Onko aikaa, halua ja kärsivällisyyttä opettaa kissaa, leikkiä sen kanssa ja muutenkin viettää aikaa sen kanssa? Kissa on itsenäisempi kuin koira, mutta tarvitsee ihmisen seuraa ja huolenpitoa samalla tavalla, vaikka sitä ei räntäsateessa tarvitsekaan lähteä pissattamaan... Birmat etenkin ovat hyvin seurallisia ja ihmisrakkaita, ja kärsivät, jos joutuvat olemaan paljon yksin, eikä niiden kanssa vietetä aikaa.

Onnellinen kissa on hyvinvoiva kissa, eikä mikään ole niin ihanaa kuin kissan tyytyväinen kehräys, ei ainakaan kissaihmisten mielestä! 

Lähteet:oma kokemus
Royal Canin Kissanpentuopas