Krooninen munuaisten vajaatoiminta

Kissojen krooninen munuaisten vajaatoiminta, englanniksi CRF =cronical renal failure, on kissojen yleisin kuolinsyy rodusta riippumatta. Yleensä se on vanhenevien ja vanhojen kissojen sairaus. Sitä ei pidä sekoittaa perinnölliseksi taudiksi luokiteltuun PKD:hen, joka on polykystinen munuaissairaus.  Munuaissairaudet ovat rodulle ominaisia mm. Maine Cooneilla, Abessinialaisilla, Siamilaisilla, Burmilla ja Venäjän sinisillä.

Munuaisten tehtävä on suodattaa verestä elimistössä syntyviä kuona-aineita. Munuaiset huolehtivat myös elimistön nestetasapainosta, säätelevät verenpainetta ja tuottavat tiettyjä hormoneja.

CRF todetaan yleensä vasta, kun munuaisista 2/3 on tuhoutunut ja sitä esiintyy joka kolmannella  yli 12 vuotiaalla kissalla, vaikka diagnoosi keskimäärin tehdään jo 6,5 vuotiailla. Sairaus todetaan verikokeilla ja virtsakokeilla. Lisäksi voidaan ultrata munuaiset ja ottaa röntgenkuvat. Verenpaineen mittaus olisi myös tehtävä, koska usein munuaisvika nostaa verenpainetta.

Krooniseen munuaisten vajaatoimintaan ei ole parannuskeinoa, mutta hoitomuodot ja lääkkeet ovat kehittyneet viime vuosina paljon ja hyvällä hoidolla, ruokavaliolla (ja tuurilla) kissa voi elää sen kanssa vuosia normaalia, hyvää kissan elämää :) Taudin eteneminen on yksilöllistä. Oma Ossi-muruni eli sen kanssa diagnoosin saamisesta vielä 6 vuotta, joista 4 ilman lääkitystä. Vasta virtsarakontulehdus romahdutti tilan niin, että jouduttiin aloittamaan säännöllinen lääkitys ja kotinesteytyshoito nahan alle nestetasapainon ylläpitämiseksi ja munuaisten "huuhtelemiseksi" kuona-aineista.

Asiantunteva eläinlääkäri tekee jokaisen potilaan kohdalla oman hoitosuunnitelman, potilaan kunto, ikä ja mahdolliset muut sairaudet huomioon ottaen. Myös ihmisomaisen sitoutuminen kissan hoitoon on tärkeää.

Oireita: lisääntynyt juominen ja samalla lisääntynyt virtsaaminen, koska munuaiset eivät enää pysty väkevöittämään virtsaa normaalisti. Kissalla voi olla huono ruokahalu, se voi laihtua, oksennella, suuhun voi tulla haavaumia, turkin kunto voi huonontua, kissa voi olla väsyneen ja voimattoman oloinen. Hengitys voi alkaa haista pahalle, jopa"virtsalle". Ummetusta voi esiintyä.

Hoito: Yleensä erikoisruokavalio, joka sisältää vähemmän, mutta korkealaatuista proteiinia ja rajoitettu fosforin saanti, sekä suolan rajoittaminen ruuassa. Verikokeiden perusteella lääkäri voi määrätä fosforin sitojaa, mm. Renalzin,  ja jos on verenpainetta, lääkettä siihen, mm. Amlodipin, lääkettä huonoon oloon mm. Cerenia (oksentamisen estämiseksi), ruokahalulääkettä, mm. Mirtazapin, kaliumlisää, kivennäislisiä jne. ACE estäjää, Fortekoria, määrätään yleensä myös, mutta siitä ei välttämättä ole hyötyä, jos kissan verenpaine ei ole koholla. Ummetukseen silloin tällöin annettuna käy Duphalac tai Levolac, mutta laksatiiveina suolisto voi "tottua" niihin, joten jatkuvasti niitä en käyttäisi. Pieni annos Movicol Junioria joko ruiskulla veteen liotettuna tai ruokaan sekoitettuna.  Nestettä pitää vain antaa tarpeeksi/saada kissa juomaan. (Tosin meillä Simballe annan vanhuuden mukanaan tuomaan ummetukseen ihan perus Movicolia ja ripauksella Vi-Sibliniä (psylliumia) veteen liotettuna ja 2 ml:n ruiskulla suuhun joka ilta)

On tärkeää, että kissalla on aina puhdasta vettä saatavilla posliini- tai lasiastioissa ja mielellään useissa paikoissa asunnossa. Hiekkalaatikon puhtaus on myös hyvin tärkeä, että kissa käy siellä mielellään tarpeillaan. Hiekka pitää olla paakkuuntuvaa, EI puupohjaista, koska puupohjaisessa hiekassa voi kasvaa bakteereita, jotka taas voivat aiheuttaa mm. virtsatietulehduksen, kuten Ossille kävi. Stressitön ja rauhallinen ympäristö on myös tärkeä kissan hyvinvoinnin kannalta tietysti aina, mutta erityisesti sairaan kissan kohdalla!

Fosforin rajoittaminen ruokavaliossa on hyvin tärkeää, koska fosforitason nousu veressä nostaa myös ionisoitua kalsiumia ja molemmat ovat pahasta munuaisille.

Munuaisvikaisen ruokavaliossa tärkeää:
- erittäin alhainen fosforisisältö
- alhainen valkuaisaine/proteiinipitoisuus korkealaatuisimmista raaka-aineista
- korkea omega 3-rasvahapon määrä ruuassa
- matala suolapitoisuus
- lisätty B-vitamiinin ja kaliumin määrä
- korkea energiamäärä kompensoimaan ruokahalun menetystä

Eläinlääkäriasemilta voi ostaa erikoisruokavalioruokia, sekä kuivina että märkäruokina. Ossille tosin ei nämä märkäruuat maistuneet, kuivamuonat kyllä. Koska Ossi ei syönyt renal-märkäruokia, annoin sille tavallisiakin kissanruokia, mutta yritin katsoa, että ei olisi korkea fos. ja kalsium pitoisuutta, eikä paljon valkuaisaineita. Keskustelin ELT Suvi Pohjola-Stenroosin kanssa ruokinnasta, ja hän oli sitä mieltä, että tärkeintä on saada kissa syömään, koska painon lasku on aina huono asia munuaisvikaisella, kun muutenkin on huono ruokahalu. Ruuan kanssa/syönnin jälkeen annoin sitten Renalzinia, joka toimikin lähes 2 vuotta hyvin ja fosfori- ja kalsiumarvot pysyivät kurissa :).

Eläinlääkäriasemilta saatavia ruokamerkkejä:
Royal Canin Renal ja Renal Special
Hill's k/d
Virbac renal

Eläinkaupoissa on myynnissä Animonda-sarjan renal ruokia, kuten Animonda Integra Renal, sekä kuivamuonana, että märkäruokina, joissa eri makuvaihtoehtoja. Nämä Animondan märkäruuat maistuivat Ossillekin :)

Lopuksi vielä linkki englanninkielisille sivuille, joissa on tästä sairaudesta tietoa todella kattavasti:
www.felinecrf.org
En tosin tiedä, miten sivuja päivitetään, joten osa tiedosta voi olla "vanhentunutta". 

Lähteet: Oma kokemus ja Ossin hoito Felinassa/ELT Suvi Pohjola-Stenroos
Koirakissaklinikka Turku, artikkelit klinikan nettisivuilla
Royal Canin renal ruokaopas