Pentu ja kodin muut eläimet ja lapset

Jos kotona on jo muita eläimiä, pentu pitäisi totuttaa niihin tai ne paremminkin pentuun vähitellen. Tutustuttaminen muihin eläimiin pitäisi tehdä aina niin, että on itse paikalla, ettei satu vahinkoja. Jotkut kissat ovat kavereita kanienkin kanssa, mutta suhtautuisin varauksella yhdistelmään kissa ja jyrsijät tai linnut...Kodissa ennestään ollut kissa tai koira voi tuntea mustasukkaisuutta ja jopa masennusta, jos sitä ei huomioida tarpeeksi, kun uusi suloinen kissanpentu on tullut taloon. Eli ennestään kodissa olleiden eläinten etuoikeudet pitäisi säilyttää ainakin kunnes eläimet ovat tottuneet toisiinsa. Jotkut neuvovat, että pennun pitäisi saada tutustua ensin huone kerrallaan uuteen kotiin. Sen hajua voi hieroa naamasta johonkin kankaaseen ja pyyhkiä sillä seiniä ja huonekaluja, että muut eläimet tottuvat sen hajuun. (En kyllä ole itse tehnyt noin...) Eläimiä voi tutustuttaa toisiinsa vaikka leikin avulla. Joka tapauksessa ennen kuin eläimet tottuvat toisiinsa voi mennä päiviä, viikkoja ja jopa kuukausia. Kirvestä ei kannata siis heittää kaivoon parin päivän perusteella! Simban reaktio Ossin tuloon on kerrottu Ossi tulee taloon-sivulla. Roopeahan Simba ei hyväksynyt kaveriksi ollenkaan, mikä johtui selvästi suuresta ikäerosta. Molemmat saivat kyllä huomiota tasapuolisesti ja toimeen tulivat ihan hyvin, vaikkei Simbasta ollutkaan Roopelle leikkikaveriksi.


Lähimpänä toisiaan olivat monesti saunan lauteilla :)

Jos pennun uudessa kodissa on pieniä lapsia, on tärkeä opettaa lapsille miten pentua kohdellaan. Pieni lapsi ei tajua, että kissaan sattuu, jos sen nostaa väärin ja pentu saattaa raapaista ja siitähän ei seuraa kuin itkua ja hammasten kiristystä. Kissanpentu ei ole lelu! Pienen pennun voi nostaa laittamalla kämmenen sen mahan alle ja toisen käden takatassujen alle. Hännästä ei saa vetää eikä nostaa päästä. Paras olisi, jos pieni lapsi leikkisi kissan kanssa vain aikuisen läsnäollessa, ettei satu vahinkoja puolin ja toisin. Kissan kynnen päät voi leikata, mutta varovasti, ettei vahingoita vaaleanpunaista ydintä. Siis vain valkoista kynnen päätä saa leikata.

Pennun pitää myös saada nukkua rauhassa, eikä sitä saa häiritä kesken unien, vaikka kuinka tekísi mieli mennä paijaamaan! Pennun kasvun vuoksi on tärkeää, että se saa nukkua häiriintymättä. Kasvamiseen vaikuttavat hormonit nimittäin erittyvät unen aikana. Kissa nukkuu noin 13 - 16 tuntia päivässä useassa jaksossa. Kahden kuukauden vanhan pennun unirytmi on jo sama kuin aikuisen. Kissan ruokailua ei myöskään saa häiritä, eikä sen vessatoimia.

Lähteet: oma kokemus
Royal Canin Kissanpentuopas